Miután sok pár tesz fel kérdéseket az esküvői fotózás menetéről, úgy gondoltam, hogy írok erről egy bejegyzést a blogba.

A kreatív fotózás részleteiről már a személyes találkozáskor beszélgetni szoktunk. Itt el szoktam mondani, hogy a fotózáshoz legalább 1,5 órára szükségünk van, valamint a napirend megtervezésekor kalkulálni kell az utazással eltöltött idővel is. A kreatív képek elkészítésekor az a jó, ha a saját ritmusunkban tudunk fotózni, nem jó, ha sürget bennünket az idő. Az idővel, időbeosztással kapcsolatban az a kívánságom szokott lenni, hogy párok ne vállaljanak magukra olyan kötelezettséget, amely időhöz köti őket, hogy csak a szertartásokra kelljen odaérnünk.

A kreatív esküvői fotózás másik fontos része a helyszín birtokba vétele. Az esküvői előkészület egyik nagy fejtörője, hogy a párok milyen helyszínt válasszanak. Van, akinek az a fontos, hogy egy pompás, patinás helyen készüljenek a képek, néhány pár olyan helyszínhez ragaszkodik, amelyhez kellemes élményt tudnak fűzni, és vannak olyan párok, akik úgy gondolják, hogy elsősorban nem a helyszín a fontos, hanem az, hogy a fotózásra tudjanak ráhangolódni, és a képek inkább szóljanak róluk, mintsem a helyszínről. Hogy melyik a jobb? Nem tudom, nekem az a feladatom, hogy mindegyik kívánsághoz egyformán alkalmazkodjak.

A fotózás során általában az egész helyszínt bejárjuk, és megpróbáljuk magunkat jól érezni. Nagyon kevés beállított képet szoktam készíteni, mert azt szeretem, ha a képek mozgalmasak, természetesek, és sugárzik róluk az érzelem. Gyakran előfordul, hogy több helyszínen is fotózunk, ilyenkor az utazáskor egy kicsit mindig kizökkenünk, de közben ez az idő alkalmat ad egy kis pihenésre, sminkigazításra stb. Általában az új helyszínen néhány bemelegítő kép után már mindent ott szoktunk folytatni, ahol abbahagytuk.

Nagyon kevés pár él annak a lehetőségével, hogy a kreatív fotózást az esküvő előtti napokra szervezze. Pedig ezzel sokkal több lehetőség lenne a kezükben, szabadabban tudnának helyszínt választani, több idő lenne a fotózásra, illetve a nagy nap lebonyolítása körüli teendők miatt még nem kellene aggódniuk.

Egy másik dolog, amivel viszont egyre többen élnek a jegyesfotózás, mert ez egy kiváló alkalom arra, hogy egy könnyed, laza fotózás keretén belül megismerkedjünk egymással, és szokjátok a fényképezőgép jelenlétét. Sokan csak akkor kérnek időpontot jegyes fotózásra, ha már tudják a menyegző dátumát, pedig sokkal-sokkal hamarabb is érdemes elmenni egy ilyen közös fotózásra, hiszen a jó képeknek hihetetlen összetartó erejük van.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a kreatív fotózás nagyon fárasztó dolog. Az esküvői főszezon a nyár közepén van, gyakran 30-35 fokban járunk be nagy területeket menyasszonyi ruhában és öltönyben. Ilyen körülmények között egy 1,5 órás fotózás nagyon kimerítő tud lenni, éppen ezért időt kell hagyni a felfrissülésre, pihenésre és a sminkigazításra.

A kreatív fotózáskor jó, hogyha a párral tart egy harmadik személy is, aki segít elsősorban a menyasszonynak a kiegészítők hozatalában, a sminkelésben és a ruhaigazításban. Általában ez a harmadik személy a menyasszony, vagy a vőlegény testvére, vagy barátja szokott lenni.

A ruha és a kiegészítők kiválasztáskor fontos legyen a kényelmi szempont is. Nagyon kényelmetlenné tudja változtatni a fotózást egy rossz cipő, vagy éppen egy folyamatosan rakoncátlankodó ruha. A virágválasztásnál a kevesebb-több elvét kövessétek, egy1,5 kilogrammtömegű rózsacsokorral nagyon nehéz végigsétálni az egész napot.

Összességében elmondható, hogy a kreatív esküvői fotózás, csakúgy mint az esküvő egész napja csak akkor lesz tökéletes, ha egymásra tudtok koncentrálni. Ehhez az kell, hogy kényelmesen érezzétek magatokat, és a szervezési feladatokat bízzátok profikra.

Torzsa Lajos – esküvői fotós Dunakeszi, Göd, Vác, Fót, Veresegyház, Aszód, Mogyoród, Kerepes, Kistarcsa és Csömör településeken.