Sokszor esik arról szó, hogy az esküvői fotósoknak mennyire nehéz munkájuk van, hogy a feladatuk mennyire speciális tudást és drága felszerelést igényel, vagy hogy mekkora a verseny közöttük az ügyfelekért. Ezekből a szavakból arra következtethetnénk, hogy talán nem is érné meg ezt a hivatást végezni, pedig ez koránt sincs így.

A nehézségek ellenére mondhatom, hogy az én munkám az egyik leghálásabb tevékenység a világon. Az év majdnem húsz hétvégéjét boldog párok között töltöm, akik megtisztelnek a bizalmukkal, és engedik, hogy megismerjem őket. Egy olyan eseményt fotózok, amely szinte minden nő gyermek kora óta dédelgetett álma!

A lakodalomban önfeledt szórakozás vesz körül, amelynek egy kicsit át kell adnom magamat, hogy „bennfentesként” lássam és fotózzam az eseményeket, és ebben gyakran segítenek a párok, az örömszülők, vagy a családtagok, így egyáltalán nincs nehéz dolgom.

A képek átadásakor gyakran érzem úgy, hogy a valóságnál sokkal régebb óta ismerem a párokat. Velem töltötték a legfontosabb napjukat, jártam az otthonukban, a többi szolgáltatóval együtt vendégül láttak. A bizalom mellé gyakran párosul igazi szimpátia is, ami minden bizonnyal ezt az érdekes érzést okozza.

A fentiek után miért is kellene panaszkodnom? Persze sokan panaszkodnak például a pénz miatt, és ez nincs másképp az esküvői fotósoknál sem. De számomra a pénz mellett az is ugyan olyan fizetség, hogy azt csinálhatok, amit szeretek.

Szerintem a pozitív gondolkozás, az új élmények segítik azt a megújulást, amely elengedhetetlen az esküvői fotózás során. Ezek nélkül nem alakulhat ki hivatástudat, és az egész csupán üzletté válna. Márpedig én nem üzletelni szeretek, hanem fotózni az élet napos oldalán.

Torzsa Lajos – esküvői fotózás Dunakeszi, Göd, Vác, Fót, Veresegyház, Aszód, Mogyoród, Kerepes, Kistarcsa és Csömör településeken.