A lakodalmakban még ma is az egyik legfontosabb személy a vőfély. Van olyan hely, ahol erre nincs állandó, hivatásos személy, hanem a rokonok közül választják ki az erre legalkalmasabbat. Pedig a vőfélynek nagyon sok verset kell ismerni, elmondani, és ezen túl rengeteg más dolga is van. A vőfélynek a lakodalom minden mozzanata előtt rigmust kell mondania, ő vezeti a nászmenetet, kikéri, majd elbúcsúztatja a vőlegényt és a menyasszonyt, valamint helyi szokások szerint levezeti a lakodalmat. Ráadásul nem utolsó szempont, hogy a vőfély nagyban segíti az esküvői fotós munkáját is.

Ha az ifjú pár vőfélyt szerződtet az esküvőjére, azzal a saját dolgát is megkönnyíti, ugyanis nagyon sok terhet leemel a vállukról azzal, hogy segít zökkenőmenetesen lebonyolítani a Nagy Napot. Ma már könnyen tudtok vőfélyek közül választani, de a legfontosabb, hogy olyan személyt válasszatok, akit szimpatikusnak találtok, és a ti igényeiteket tartja szem előtt, nem pedig a saját akaratát.

A vőfély értetek van, ezért hagyjátok nyugodtan dolgozni, de az esküvő előtt érdemes megbeszélnetek azokat a sarkalatos pontokat, amelyeket mindenképpen szeretnétek, ha megtörténne az esküvőn, és azokat is, amelyeket egyáltalán nem szeretnétek a programba beilleszteni. Tipikus példa lehet erre egy éneklős játék: vannak olyan párok, akik semmiképpen nem szeretnének énekelni a lagzijukban, viszont vannak olyan párok is, akik szívesen énekelnek a násznéppel egy jó kis játék kedvéért.

Vőfélyt akkor hívjatok, ha mulatós lakodalmat szeretnétek, hiszen végigkonferálja az estét, emellett játékokkal szórakoztatja a vendégsereget. Az a jó vőfély, aki nem szakítja meg a mulatást egy játék kedvéért, viszont ha a mulatás alábbhagy, akkor jó érzékkel be tud ütemezni egy játékot, vagy valamilyen tematikus programot.

Azért nem javaslom, hogy egy rokont bízzatok meg erre a szerepre, mert ehhez a feladathoz több kell, mint néhány vers ismerete: gyakorlat és rutin szükséges, meg egy jó adag magabiztosság, és persze alkalmazkodó képesség, improvizáció, humorérzék és nem utolsó sorban munkabírás. A vőfély nem szórakozni megy a lakodalomba – még akkor sem, ha úgy tűnik – ezért, ha egy rokont bíztok meg, akkor amellett, hogy egy nagy terhet raktok a vállára, még egy kicsit ki is emelitek őt a násznép szórakozó tagjai közül.

Ha még nem sikerült vőfélyt találnotok, akkor szívesen ajánlom figyelmetekbe Vőfély Pisti munkáját, mert a vőfély szolgáltatás, amit ő csinál elsőrangú. Tekintsétek meg a weboldalát, a munkáját bemutató videókat, és ha szimpatikus számotokra, akkor vegyétek fel vele a kapcsolatot.

Torzsa Lajos esküvő fotós Dunakeszi, Göd, Vác, Fót, Veresegyház, Aszód, Mogyoród, Kerepes, Kistarcsa és Csömör településeken.